• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg

Piwo grzane z przyprawami i żółtkami – przepis z książkiDobra kuchnia” Wydawnictwo Warta rok 1971

Składniki: 2 szklanki jasnego piwa; 2 żółtka; 4-6 dkg cukru; kawałek cynamonu, kilka goździków.

Cześć piwa zagotuj z przyprawami i odcedź. Żółtka ubij z cukrem w misce na puszysta masę, stawiając je na drugim naczyniu z wrzącą wodą. W czasie ubijania wlewaj po trochu zagotowane z przyprawami piwo i ubijaj do momentu, aż płyn zacznie lekko gęstnieć. Wówczas wlej pozostałe podgrzane piwo i wymieszaj. Napój przelej do dzbanka i nalewaj do szklanek.

Smacznego

powrót