• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg

Racuchy piwne z jabłkami – przepis zaczerpnięty z internetu

Składniki: 25 dag mąki; 1/2 łyżeczki soli; 2 jajka; 3 łyżki oliwy; 1 szklanka ciemnego piwa; 4 jabłka; cynamon; cukier puder; olej do smażenia.

Mąkę wymieszaj z solą i przesiej do miski. Żółtka ubij z oliwą, dodaj do mąki i wymieszaj. Powoli wlewaj piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę z ciastem przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do napęcznienia. Jabłka obierz, umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Posyp cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z piwnym ciastem. Rób to ostrożnie, aby piana nie opadła, bo to dzięki niej racuchy są puszyste. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Smacznego

powrót