• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg

Zupa polewka piwna – przepis zaczerpnięty z internetu

Składniki: 2 litry piwa; 4 żółtka; 200 g białego sera twarogowego; 100 g masła; cynamon; 1 mała cebula; 100 g startego ostrego żółtego sera; 1 łyżeczka masła; grzanki: 4 kromki bułki pszennej.

Piwo zagrzej, ale nie gotuj, dodaj masło i wymieszaj - masło musi się rozpuścić, ale roztwór nie może się zagotować. Roztrzep żółtka i ostrożnie połącz z piwem tak, aby się nie ścięły - piwo nie może być za gorące, a podczas dodawania żółtek cały czas je mieszaj. Dopraw cynamonem. Tuż przed podaniem do ciepłej zupy dodaj pokruszony biały ser (zupy nie gotuj). Przygotuj grzanki: posmaruj kromki masłem, ułóż na blasze masłem do dołu, posyp posiekaną cebulą i żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz, aż ser się rozpuści, a bułka przyrumieni. Polewkę podawaj z grzankami.

Smacznego

powrót