• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg

Ostatecznie o cechach piwa decydują: rodzaj dostępnego lokalnie zboża, poziom zastosowanej technologii, wiedza piwowarów oraz skład wody. Do warzenia piwa typu pilzner potrzeba wody miękkiej, do piwa typu ale - wody twardej, a warzący porter stosują wodę o bogatym składzie mineralnym.

Tak, w dużym uproszczeniu, przebiega produkcja piwa

 

woda + ziarno Pierwszym etapem produkcji piwa jest przygotowanie słodu. Używa się do tego ziaren zbóż: jęczmienia, kukurydzy, orkiszu, owsa, prosa, pszenicy, ryżu, żyta, lub innych surowców zawierających skrobię i cukier.
Słód Zaczyna się od kiełkowania czyli „roszczenia” surowca. Ziarna moczy się aż do skiełkowania ( około 8 dni ). Następnie suszy się  ziarno i pozbawia kiełków. Ziarno suche mieli się, rozdrabnia i zaciera.
Gorąca woda Zacieranie Polega to na łączeniu ziarna z wodą w specjalnych kadziach zaciernych aby jak najwięcej składników słodowych przeszło do roztworu czyli brzeczki.
Filtrowanie Po zacieraniu brzeczkę poddaje się filtracji i przelewa do kadzi warzelnej.
Chmiel Warzenie brzeczki fermentacja

W kadzi brzeczka jest gotowana i dodaje się do niej różne składniki a przede wszystkim chmiel.

W zależności od faz produkcji rozróżniamy brzeczkę przednią, gorącą, nastawną i fermentującą.

Po gotowaniu brzeczkę należy  wystudzić do temp. około 5-6 st.C i dodać drożdże (zaszczepianie). Czas trwania fermentacji jest różny w zależności od tego jakie piwo chcemy uzyskać (od kilku tygodni do kilku miesięcy).

Filtrowanie Po fermentacji piwo należy filtrować
Chłodzenie i schłodzić
Fermentacja leżakowanie

Po schłodzeniu piwo należy poddać procesowi dojrzewania, czas leżakowania zależy od rodzaju słodu, drożdży, chmielu i owoców oraz ziół i trwa od kilku tygodni do kilku lat.

Filtrowanie klarowanie Przed rozlaniem piwa do butelek należy je filtrować oraz klarować. Można również pasteryzować.
Rozlewanie

A po rozlaniu do butelek naklejamy nalepki, które informują nabywcę o rodzaju piwa, zawartości alkoholu i ekstraktu oraz terminie przydatności do spożycia.

A po zakupie i wypiciu piwa butelkę moczymy w wiaderku z wodą i odklejamy nalepki.

 

* fermentacja górna * fermentacja dolna * fermentacja spontaniczna