• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg
Spis treści
historia piwa
Babilończycy
Egipcjanie
Grecy
Celtowie
Barbarzyńcy
Germanowie
Mnisi
Średniowiecze
Zmiana technologii
Pilzner
Piwo w Polsce
Wszystkie strony

Historia czyli od starożytności do czasów obecnych

Według starożytnego tekstu, znanego jako „Hymn do Nikasi” (sumeryjskiej bogini), pierwsze piwa wyrabiano z chleba, poddawanego w wodzie fermentacji. Najstarsze naczynia, znalezione na terenie dawnej Persji, a dzisiejszego Iranu, datuje się na 6500 lat p.n.e. Jak podają przekazy źródłowe, sprzedawcy piwa cieszyli się dużym uznaniem i byli zwolnieni z obowiązku służby wojskowej. W tak zwanych "bit-sikarach" serwowali 16-cie gatunków piwa, odpowiednich dla różnych warstw społecznych i płci. Piwa jęczmiennego – 8 gatunków, pszenicznego 5 i 3 mieszane. Pojęcie "deputatu piwnego" narodziło sie właśnie za czasów sumeryjskich, kiedy każdemu pracującemu należały się 2, a urzędnikom i kapłanom 3 litry piwa dziennie.