• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg
Spis treści
historia piwa
Babilończycy
Egipcjanie
Grecy
Celtowie
Barbarzyńcy
Germanowie
Mnisi
Średniowiecze
Zmiana technologii
Pilzner
Piwo w Polsce
Wszystkie strony

Babilończycy

Po upadku Sumerów, produkcję piwa rozwinęli Babilończycy. Do istniejących gatunków dodali nowe, tak, że już ok. 4 tys. lat temu znano ich 50. Wiadomo, że Babilończycy lubili piwa mocne i często wzbogacali je dodatkami w postaci miodu, wanilii, czy przypraw korzennych. Najczęściej jednak warzono dwa podstawowe gatunki: sikaru -tylko z jęczmienia, i kurumu - z pszenicy. Warzono piwa jasne i ciemne. Wszyscy mogli sięgać po "przymiar piwa", ale ile i jakiego zależało od pozycji zajmowanej w społeczeństwie. Każdy Babilończyk otrzymywał 3 litry, a urzędnicy, uczeni i damy dwory po 5 litrów piwa dziennie.