• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg
Spis treści
historia piwa
Babilończycy
Egipcjanie
Grecy
Celtowie
Barbarzyńcy
Germanowie
Mnisi
Średniowiecze
Zmiana technologii
Pilzner
Piwo w Polsce
Wszystkie strony

Pilzner

Kolejny przełom w produkcji piwa nastąpił w 1824 roku, kiedy czescy piwowarzy z Pilzna wynaleźli metodę na fermentację piwa w niskich temperaturach. O tego czasu piwo było nasycone dwutlenkiem węgla i posiadało złocisty, klarowny kolor. Kolejną innowacje w browarnictwie wprowadził w 1880 roku Ludwik Pasteur, który zwrócił uwagę na konieczność zachowania całkowitej higieny podczas produkcji piwa w celu uniknięcia zakażeń mikrobiologicznych. Jego badania zaowocowały wynalezieniem pasteryzacji, która umożliwiała dłuższe i skuteczniejsze przechowywanie piwa. Ostatnim odkryciem w browarnictwie było wyizolowanie pojedynczej komórki drożdży i wprowadzenie ich do procesu fermentacji, co poprawiało smak piwa i wpływało na jego czystość. Dokonał tego Duńczyk Christian Hansen. Natomiast w roku 1935 w Richmond, w stanie Virginia (USA) rozpoczęto sprzedaż piwa w puszkach.