Spis treści |
---|
historia piwa |
Babilończycy |
Egipcjanie |
Grecy |
Celtowie |
Barbarzyńcy |
Germanowie |
Mnisi |
Średniowiecze |
Zmiana technologii |
Pilzner |
Piwo w Polsce |
Wszystkie strony |
Strona 3 z 12
Egipcjanie
Produkcję piwa rozwinęli w dalszej kolejności Egipcjanie, którzy poznali je za pośrednictwem Babilończyków. W starożytnym Egipcie piwo nazywane było „hqt” i przeznaczone dla ludzi wszystkich stanów. Na wysoki stopień wiedzy Egipcjan o browarnictwie wskazują odnalezione w grobowcach posegregowane różne kultury drożdży oraz odkryte w grobowcu Tutenchamona narzędzia używane do produkcji piwa. W Egipcie znajdowały się podobno 63 browary, oraz sieć piwiarni, gdzie można było spożywać ten niezwykły trunek. Robotnikom pracującym przy budowie piramidy w Gizie podawano piwo trzy razy dziennie.