• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg
Spis treści
historia piwa
Babilończycy
Egipcjanie
Grecy
Celtowie
Barbarzyńcy
Germanowie
Mnisi
Średniowiecze
Zmiana technologii
Pilzner
Piwo w Polsce
Wszystkie strony

Egipcjanie

Produkcję piwa rozwinęli w dalszej kolejności Egipcjanie, którzy poznali je za pośrednictwem Babilończyków. W starożytnym Egipcie piwo nazywane było „hqt” i przeznaczone dla ludzi wszystkich stanów. Na wysoki stopień wiedzy Egipcjan o browarnictwie wskazują odnalezione w grobowcach posegregowane różne kultury drożdży oraz odkryte w grobowcu Tutenchamona narzędzia używane do produkcji piwa. W Egipcie znajdowały się podobno 63 browary, oraz sieć piwiarni, gdzie można było spożywać ten niezwykły trunek. Robotnikom pracującym przy budowie piramidy w Gizie podawano piwo trzy razy dziennie.