• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg
Spis treści
historia piwa
Babilończycy
Egipcjanie
Grecy
Celtowie
Barbarzyńcy
Germanowie
Mnisi
Średniowiecze
Zmiana technologii
Pilzner
Piwo w Polsce
Wszystkie strony

Mnisi

Po przyjęciu chrześcijaństwa, browarnictwo stało się wyłączną domeną mnichów. Po raz pierwszy w historii, za produkcję piwa zaczęli odpowiadać mężczyźni, a nie jak to było wcześniej- kobiety (w kulturach starożytnych kobiety miały prawo własności do naczyń służących do warzenia piwa). Z początku średniowieczni mnisi produkowali piwo na własne potrzeby, ponieważ przepisy dotyczące postu nie obejmowały piwa, które stanowiło bogate w witaminy i składniki mineralne uzupełnienie ubogiej diety. Potem, wraz z rozwojem technologii, klasztory zaczęły udoskonalać receptury i produkować piwo na szerszą skalę, często gromadząc dzięki temu spore bogactwa. W przyklasztornych browarach warzono trzy rodzaje piwa: Prima Melior ze słodu jęczmiennego, Cervisia z dodatkiem słodu owsianego i Tertio, które jako najsłabsze serwowano pielgrzymom. Z IX wieku pochodzi pierwsze, uchwalone przez Karola Wielkiego, prawo regulujące sprzedaż i produkcje piwa. Według niego do wytwarzania piwa można było używać jedynie najlepszych gatunków zbóż, a nad jego produkcją mieli czuwać wysoko wykwalifikowani fachowcy.