• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg
Spis treści
historia piwa
Babilończycy
Egipcjanie
Grecy
Celtowie
Barbarzyńcy
Germanowie
Mnisi
Średniowiecze
Zmiana technologii
Pilzner
Piwo w Polsce
Wszystkie strony

Średniowiecze
Około roku 1000 zioła i przyprawy dodawane do piwa zastąpiono chmielem zwyczajnym. Najprawdopodobniej doszło do tego w średniowiecznych klasztorach, choć jak podaje legenda, skojarzenie piwa z chmielem było zasługą brabanckiego króla Gambrinusa. Jakkolwiek było, chmiel poprawiał smak piwa, konserwował je i ułatwiał jego produkcje. Od XII wieku datuje się koniec monopolu klasztorów w zakresie browarnictwa. W gwałtownie rozwijających się miastach średniowiecznych zaczęły powstawać cechy piwowarskie, które szybko wyrosły na prawdziwe potęgi. W XIII wieku można je było znaleźć m.in. w Strasburgu, Frankfurcie, Monachium, Londynie i Paryżu.