• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg
Spis treści
historia piwa
Babilończycy
Egipcjanie
Grecy
Celtowie
Barbarzyńcy
Germanowie
Mnisi
Średniowiecze
Zmiana technologii
Pilzner
Piwo w Polsce
Wszystkie strony

Zmiana technologii

Mniej więcej dwieście lat później po raz pierwszy zastosowano dolną fermentację, która zdecydowanie poprawiała jakość piwa, ale pewne trudności sprawiało jeszcze schłodzenie piwnic do odpowiednio niskiej temperatury. Mimo to, w XV wieku piwo było cennym towarem handlowym, który eksportowany był przez Związek Miast Hanzeatyckich nawet do dalekich Indii.

O jego popularności w Europie świadczą historyczne przekazy, według których w 1500 roku sam Hamburg szczycił się ilością aż 600 browarów. W 1516 roku bawarski książę Wilhelm wydał słynne „Prawo czystości piwa”, zgodnie z którym do produkcji piwa można wykorzystać tylko trzy składniki: wodę, jęczmień i chmiel. Jest to najstarsze, obowiązujące do dziś, prawo regulujące jakość żywności.