• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg

Piwa spontanicznej fermentacji

Zaliczana jest do fermentacji górnej. Jej oryginalność polega jednak na tym, że odbywa się ona spontanicznie, dzięki specjalnym bakteriom o łac. nazwie Brettnomyces. Występują one tylko w rejonie Brukseli i wszelkie próby sporządzenia tego rodzaju piwa poza stolicą Belgii spełzły na niczym.

Lambic - produkowany jest z 60% słodu, 40% świeżej pszenicy oraz bardzo dużej ilości chmielu. Warzone jest tylko w zimie i fermentuje przez około 2-3 lata. Charakteryzuje się cierpkim smakiem i brakiem piany.

Gueuze - są to butelkowane odmiany piwa „Lambic”, do których dodaje się cukier i pewne ilości piwa młodego, które powoduje wtórną fermentacje w butelce, co znacznie poprawia jego smak.

 

* produkcja * fermentacja dolna * fermentacja górna