• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg

Biała kiełbasa z miodem i piwem - Autor: Robert Sowa

Składniki: 4 x 150 g białej kiełbasy; 3 pokrojone w piórka słodkie cebule; 1 łyżka miodu wielokwiatowego; słodka czerwona papryka; 3 łyżki oleju rzepakowego; 2 gałązki rozmarynu; 500 ml piwa jasnego mocnego; kminek; liść laurowy; majeranek; sól morska; grubo mielony czarny pieprz.

Składniki dla 4 osób. Białą kiełbasę ponakłówaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj cebulę, miód, gałązki rozmarynu i przyprawy. Następnie wlej piwo i całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowaną białą kiełbasę podawaj na ciepło lub na zimno z chlebem staropolskim i mocnym, dobrze schłodzonym piwem np. "Tatra mocne", bo to piwo z charakterem.

Smacznego

powrót