• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg

Golonka w piwie – przepis zaczerpnięty z internetu

Składniki: golonka; 1,5 litra jasnego piwa; czosnek, sól, pieprz

Mięso dokładnie oczyść i natrzyj czosnkiem. Zawiń ściśle w folie aluminiową i odstaw do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie włóż do żaroodpornego naczynia i piecz 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec podlej golonkę obficie piwem. W takiej kąpieli niech mięso dochodzi jeszcze przez kilkanaście minut. Podaj z chlebem, chrzanem i jasnym, dobrze schłodzonym piwem np. "Lubuskie Jasne".

Smacznego

powrót