• GdanskGdanskie.jpg
  • GdanskJasne.jpg
  • GlubczyceNiemodlin.jpg
  • KrakowKarmelowe.jpg
  • KrakowPelneEkstra.jpg
  • LublinStaromiejskie.jpg
  • LublinTrybunalskie.jpg
  • SzczecinZamkowe.jpg
  • WarszawaEksportSpecjalne.jpg
  • WarszawaJubileuszowe.jpg
  • WarszawaPelne.jpg
  • WarszawaPelne2.jpg
  • WarszawaPelne3.jpg
  • WarszawaPelne4.jpg
  • WarszawaPorter.jpg
  • WarszawaSpecjal.jpg
  • WarszawaZdroj.jpg
  • ZabrzeGornoslaskie.jpg

Gulasz wołowy - przepis z książki Henryka Dębskiego „Współczesna kuchnia polska” Wydawnictwo Interpress Warszawa 1983

Składniki: 50 dkg wołowiny bez kości; tłuszcz do smażenia; sól; pieprz; 2 dkg mąki; 1 duża cebula; 100 ml śmietany; 15 dkg sera twarogowego; 0,5 litra jasnego piwa.

Mięso umyj, wyżyłuj, pokrój w drobną kostkę, posyp przyprawami i mąka. Zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełóż do rondelka, dodaj piwo i duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj śmietanę wymieszana z resztą maki, przypraw, solą i pieprzem. Włóż pokrojony w kostkę ser twarogowy. Podawaj z kluskami, surówką i jasnym, dobrze schłodzonym piwem np. "Śląskie mocne".

Smacznego

powrót